Béreljen HR vezetőt! Miért több ez, mint egy jó ötlet?

Béreljen HR vezetőt! Miért több ez, mint egy jó ötlet?
2020.07.21. Kardos András
Béreljen HR vezetőt

Az idei év sok szempontból a feje tetejére állította a világot, nagy változásokat generálva az üzleti életben is. A vállalatok, vállalkozások élete egyik napról a másikra megváltozott, ami eddig nem tapasztalt kihívások elé állította a vezetőket, tulajdonosokat. Volt, ahol a HR szervezet és a vezető szerepe felértékelődött, és volt, ahol sajnos leértékelődött. Így a HR sem maradhatott ki a „szórásból”. A WeareHR-nál azzal a céllal vágtunk bele a vállalkozásunkba –aminek mottója: „Béreljen HR vezetőt üzleti sikerei fokozására”-, hogy cégre szabottan és rugalmasan, de mégis a nagy HR szervezetek professzionalitását biztosítsuk növekedésre törekvő ügyfeleinknek.

 

Mit tanulhattunk HR szempontból a mögöttünk hagyott hetekben?

Többek között azt, hogy

  • egy krízis időszakban válik el igazán, hogy melyik vezető mire is képes;
  • hiába vannak terveink, ha azokat nem tudjuk a gyakorlatba átültetni, vagy megvalósítani;
  • jól átgondolt és stabil HR folyamatok nélkül lehet egy darabig működni, de kapkodás lesz a vége, vagy legalábbis elvesztegetett lehetőségek;
  • a HR a valódi kapocs lehet a cég managementje és a munkavállalók között;
  • ha a HR nem tud üzleti szemlélettel és fejjel gondolkodni, akkor valódi vagy stratégiai támogatást sem fog tudni a managementnek nyújtani;
  • jól átgondolt és a cég stratégiai tervéhez, víziójához passzoló HR stratégia vagy HR folyamatok nélkül rengeteg üzleti lehetőséget lehet elmulasztani.

Egy, még márciusban íródott cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy mik lehetnek az előnyei, és mire érdemes figyelni, ha külsős HR vezetőt alkalmazunk.

 

“Béreljen HR vezetőt” – egy külsős HR vezető bérlésének, alkalmazásának további gyakorlati előnyei

A saját korábbi kis-, közép- és nagyvállalati tapasztalataink, továbbá az alapításunk óta elnyert és sikeresen teljesített megbízásaink alapján úgy gondoljuk, hogy – többek között – a következő addicionális előnyei lehetnek egy külsős HR vezető bérlésének, alkalmazásának és ez által a saját HR megközelítésünk felértékelésének:

 

1. Toborzás

Amennyiben munkaerő felvételi, vagy toborzási szükségletünk akadna, megbízhatunk egy külsős fejvadász céget, de a többségnél elválik az értékesítési és a végrehajtási feladatkör. Ez azt eredményezheti, hogy míg az értékesítő jól felméri az ügyfél, a megbízó igényét, addig a végrehajtónak csak bizonyos paraméterek lesznek megszabva. Ő majd ezek alapján keres, így nem tudja komplexitásában látni az ügyfél igényét, kihívását. Ennek eredményeként pedig nem jól felkészített és a cég kultúrába nem feltétlen passzoló jelölteket kaphatunk.

Ezzel szemben a WeareHR csapata minden esetben a folyamat első lépésétől a végéig biztosítja az allokált tanácsadó részvételét és aktív jelenlétét a toborzási folyamatban. Javaslatot teszünk már a folyamat elején, ha a saját szakmai és piaci tapasztalataink alapján valami változtatásra lenne szükség vagy a folyamat, vagy a profil, vagy a megközelítés területén. Így tudjuk biztosítani, hogy az ügyfelünk azt kapja, amire igazán szüksége van, és ne mindenféle szerencsevadászokkal kelljen „birkóznia”. Ha nincs szüksége az adott munkaerőre, vagy nem úgy, ahogy előzetesen gondolta, akkor is megosztjuk Önnel szakmai véleményünk, ezzel is segítve Önt és cégét.

 

2. Szervezet és folyamatfejlesztés

Amennyiben szervezetfejlesztési igény vetődik fel, akár a hiányzó munkaköri leírásoktól elindulva egy célkitűző és teljesítményértékelő rendszer bevezetésén át egy egységes be- és kiléptetési folyamat kidolgozásáig, a WeareHR csapatára számíthat.

Sokszor nehezen fogalmazzuk meg, vagy nem látjuk tisztán, hogy mi is a gond a cégnél HR szempontból, csupán azt érzékeljük, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene. Esetleg nagy a fluktuáció, vagy állandóan HR vezetőt kell „játszanunk” vezetőként, tulajdonosként – miközben ez igencsak megterhelő. Ilyenkor lehet segítségül hívni a WeareHR csapatát, hiszen az a küldetésünk, hogy segítsünk! Mindezt úgy érjük el, hogy nem kínálunk kapásból megoldást, hanem először felmérjük, megértjük, hogy mi is a valós igény, a gond, a kihívás, majd ezután teszünk javaslatot a hogyan továbbra.    

 

3. Hatékonyságnövelés és “profittermelés”

Gyakran éri a HR-t kritika, hogy nem „termel” pénzt a cégnek, de annál többet költ. Vezetőként, tulajdonosként tudjuk, ahhoz, hogy költhessünk, először bevételt kell generálnunk. Ugyanakkor, amikor a piaci pozíciónk szeretnénk javítani, növelni, általában beinvesztálunk egy-egy új gépbe, know-how-ba, vagy hatékonyságot javítunk. Ilyenkor a HR-re nem igazán szoktunk úgy gondolni, mint egy stratégiai partnerre. Hiszen miben is tudnának segíteni?

A WeareHR csapata elkötelezett az üzleti szemléletű és az üzletet támogató HR munka mellett. Mindketten közgazdászok vagyunk, akik dolgoztunk hazai és nemzetközi tulajdonú cégeknél egyaránt. Hisszük, hogy a jó HR folyamatok profitot termelnek, hiszen „képessé” teszik a céget, továbbá költséget takarítanak meg (ezáltal profitot növelnek), mivel biztosítják, hogy ne kelljen „felesleges” folyamatokra és eszközökre költeni.

 

Belegondoltunk, vagy kiszámoltuk már, hogy
  • a fluktuáció vagy egy elhibázott felvétel mennyibe kerül(t)?
  • egy megfelelő folyamat hiányában meghozott elbocsátásra mennyi plusz pénzt fizet(t)ünk ki?
  • milyen károkat okoz, amikor azért nem tudunk egy megbízást időben teljesíteni, mert a szabadságolásunk vagy a létszámtervünk „elúszott”?
  • mennyi pénzt költöttünk képzés-fejlesztésre és mégsem láttuk az eredményét?

Ezek csupán néhány szempont, amiben a WeareHR csapata az Ön és vállalata, vállalkozása segítségére lehet. Szolgáltatásaink minden esetben egyediek, így Ön azt kapja, amire valóban szüksége van, semmi feleslegeset. A szolgáltatásainkról általánosságban többet is megtudhat a honlapunkon. Ahogy láthatta, a “Béreljen HR vezetőt” mottó esetünkben egy rugalmas, de szakmai és ügyfélközpontú szemléletet, szolgáltatást takar. Egy konzultáció, ismerkedés vagy ajánlatkérés némi ráfordított időn kívül nem kerül Önnek semmibe sem. Mit veszthet? Próbáljon ki bennünket!

A mi célunk az Ön üzleti sikerének fokozása.

0 Comments

Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

Captcha loading...