Sikeresebb vállalkozást szeretne? Fejlessze emberi erőforrásait! „Béreljen HR vezetőt!”

Sikeresebb vállalkozást szeretne? Fejlessze emberi erőforrásait! „Béreljen HR vezetőt!”
2020.03.21. Kardos András
Béreljen HR vezetőt

Soha sem volt még akkora a változás és fejlődés sebessége, mint napjainkban, és ez hatványozottan igaz az üzleti életre, a mindennapi munkánkra. Ez a helyzet olyan kihívások elé állítja mind a munkavállalókat, mind a munkáltatókat, amivel korábban nemigen találkoztak. Változni, változtatni, vagy mondhatjuk azt is, hogy fejődni és fejleszteniük kell mind magukat, mind az általuk vezetett vállalkozást, szervezetet. Aki ugyanis nem tud alkalmazkodni, az hamar lemarad, ahonnét már igen könnyen hátra lehet csúszni munkavállalóként és cégként egyaránt a hihetetlenül összetett versenyben.

A hozzáértők szerint ugyanakkor még soha sem volt annyira „ideális” a piac és soha sem volt annyi lehetőség üzletet elindítani, folytatni vagy akár fejleszteni, mint manapság. Gondoljunk bele, immár globális szereplővé válhatunk akár pár év alatt (ld. Airbnb, Uber, stb.), nem beszélve a számtalan technikai fejlesztésről, amivel nem csupán a hangunkat tudjuk olyan helyeken hallatni és magunkat megismertetni, ahol korábban erre nem volt módunk, de egyre hatékonyabbak is lehetünk a hétköznapokban.

Természetesen ez a helyzet komoly veszélyeket és kihívásokat is rejt, hiszen versenytársak bukkanhatnak elő szinte a semmiből a világ másik végéről, vagy elveszhetünk a temérdek ajánlat és választási opció között, amikor fejleszteni szeretnénk.

 

Merre és hogyan tovább?

Emberi erőforrás (HR = Human Resources) oldalról egyre nehezebb jó munkaerőt találni, továbbá legalább ilyen nehéz fejleszteni és megtartani. A XXI. század modern szervezetében a munkaerő már nem maradhat egy „költséghely”, amely a legtöbb pénzbe kerül, hanem immár maga a „vállalati érték”, amely nélkül megállna az élet, és lassan vagy gyorsabban elsorvadna a vállalkozás. Ha valaki ezt még nem a saját bőrén érzi vezetőként vagy cégtulajdonosként, akkor ő vagy nagyon szerencsés, vagy szuper vállalkozást épített, de az is lehet, hogy egyszerűen csak búrában él, ami alól kikerülvén igen fájdalmas lehet az „ébredés”. Képzett és rugalmas munkaerő, valamint kiforrott, stabil HR folyamatok és stratégia nélkül biztosan nem tudja a vállalkozás azt a potenciált beteljesíteni, ami benne lenne.

Éppen ezért szükséges, hogy a piacon sikerre törő vállalkozások ne csupán a technikai folyamataikat és eszközeiket, de a HR szervezetük és megközelítésük is fejlesszék.

Azok a cégek, akik hosszú távon sikeresek akarnak lenni a mai igen gyorsan változó piacon, minél előbb felismerik az emberi erőforrásaik üzleti sikerekben játszott stratégiai jelentőségét, annál hamarabb tudnak kiemelkedni a versenytársaik közül. A felismerést ugyanakkor nehéz gyakorlati lépésekre lefordítani, hiszen mivel is érdemes kezdeni?

Mit is kellene fejlesztenünk? Mi az, amibe első körben érdemes lenne belevágnunk (toborzás, munkáltatói márka, belső folyamatok, szervezeti kultúra, bérezés, utódlástervezés, struktúra)? Fel kellene venni egy HR-est, aki segíthet? Ha igen, milyen kompetencia és tapasztalati szinten? De mi van, ha nem tudunk neki elég munkát adni? Mi van, ha már próbáltuk, de valahogy nem sikerült? És ha nem akarunk egy HR-es szakembert még felvenni, mert nincs rá pénzünk? Akkor hogyan tovább? Mi van, ha csak átmeneti a HR szakember hiányunk?

Az ilyen helyzetben lévő vállalatok számára nyújt gyakorlatias HR vezetői támogatást a WeareHR csapata a kis-, közép-, de akár a nagyvállalati szektorban is.

Szlogenünk a „Béreljen HR vezetőt!”

De miért?

  • Mert a cégek többségének nincs szüksége főállású HR vezetőre, felesleges.
  • Mert egy tapasztalt HR vezető havonta 1,5 – 2 millió Ft költséget biztosan jelent (bér, járulékok, juttatások, prémiumok, eszközök, stb.).
  • Mert a cégek többségének havonta csupán 4-6 alkalommal van szüksége stratégiai szintű HR szakértelemre és tapasztalatra.
  • Mert van, ahol csak időleges a HR vezető vagy szakértelem hiány (pl. GYES, felmondás, egy-egy komolyabb projekt).
  • Mert a tapasztalt vezetők tudják, hogy milyen értékes a külső vélemény, perspektíva.

0 Comments

Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

Captcha loading...