A HR-es, aki profitot termel

A HR-es, aki profitot termel

Hogyan?

A fluktuáció csökkentésével!
Egy munkatárs pótlása min. az éves munkabérének 20%-ba kerül!

A munkatársak jobb, hatékonyabb és gyorsabb kiválasztásával!

Megfelelő HR folyamatok fejlesztésével és bevezetésével!
Került már olyan helyzetbe, hogy sokba került, ha egy munkatársa nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket?

Automatizálással!
Kiszámolta már, hogy mennyi idő megy el pl. az időadatok összegyűjtésével és leellenőrzésével csupán a bérszámfejtéshez havonta?

Az integráció felgyorsításával!
Mennyit veszít azon, hogy nem tudnak az új munkatársak lehető legrövidebb időn belül a megfelelő fordulatszámra „felgyorsulni”?

A hatékonyság növelésével!
A vállalatok környezete folyamatosan változik, így szükséges, hogy a munkakörök és a folyamatok is változzanak. Szükséges-e minden munkakör abban a formában, ahogy korábban volt? Gondolkozott már azon, hogy összevonással és automatizálással mennyi munkaidőt és munkaerőt lehetne megspórolni?

Méghogy a HR-es profitot termel…

Belegondolunk már, hogy 2 alapvető módon tudunk profitot növelni?

• Amennyiben a bevételeinket gyorsabban és nagyobb mértékben tudjuk növelni, mint a költségeinket; valamint

• A bevételek szinten tartása mellett a költségeink csökkentésével. Miből gondoljuk, hogy egy jó HR-esnek ezekre a szempontokra nincsen ráhatása?

Rendben, talán mégis lehet… De hogyan?

A fluktuáció csökkentésével

Számos kutatást igazolja, hogy átlagosan és minimálisan egy munkatárs elvesztése, majd pótlása a munkakört betöltő személy éves munkabérének kb. 20%-ba kerül! Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha van 50 munkavállalónk és 25% a fluktuációnk, akkor körülbelül 12-13 munkatársat kell pótolnunk egy évben. Könnyen kiszámolható, hogy az új munkatársak megtalálása és integrációja már ilyen méretben is 10 millió forintos többletköltség egy évben (ld. hirdetés, toborzás, időráfordítás és veszteség, betanítás, hatékonyságvesztés, túlóra, stb.)! Melyik tulajdonos, vagy felsővezető engedheti meg magának, hogy ennyi pénzt „kidobjon” az ablakon?

A munkatársak jobb, hatékonyabb és gyorsabb kiválasztásával

Sok vezető úgy gondolkodik, hogy nem gond, ha nem találtuk meg az „ideális” jelöltet, fontosabb az, hogy valaki munkába álljon. Ezzel szemben a másik véglet, hogy ráérünk felvenni valakit majd akkor, ha megtaláljuk a „tökéletes” jelöltet, hiszen addig is elvégzik a jelenlegi munkatársaink a munkát, továbbá még pénzt is spórolunk! Melyik benzinmotor működik megfelelően és meddig, ha gázolajat öntünk bele? Másrészről mi történik a motorunkkal, ha „csutkán” húzzuk neki a gázt egyfolytában?

Megfelelő HR folyamatok fejlesztésével és bevezetésével

Mindannyian tudjuk, hogy minden mindennel összefügg! Az elhibázott toborzás, a hiányzó teljesítmény célkitűzés, majd vonakodás a változtatásra, elbocsátásra igen súlyos pénzekbe kerülhet! Van rá folyamatunk, hogy miként tudunk jogszerűen, de korrekten és gyorsan elválni egy nem megfelelően teljesítő munkatársunktól? Továbbá hogyan próbáljuk meg elérni, hogy a munkatársak elégedettebbek legyenek amellett (értsd: jobb/több pénzt vihetnek haza), hogy a cég profitabilitása is növekedjen? Alkalmazunk rugalmas ösztönzőket?

Automatizálással

Kiszámolta már, hogy mennyi idő megy el pl. az időadatok összegyűjtésével és leellenőrzésével csupán a bérszámfejtéshez havonta? A jelenlegi trendeket látva (munkaerőhiány, gyorsan változó piaci és jogi környezet) lábon lőjjük magunkat, ha továbbra is élőmunkával próbálunk a piac kihívásaihoz alkalmazkodni, azokat megoldani! Megengedhetjük magunknak, hogy 1-2 munkatársunk munkájától és inputjaitól függjön a cég működése? Megengedhetjük magunknak, hogy pontatlan és lassan elkészülő információk alapján hozzunk meg (stratégiai) üzleti döntéseket?

Az integráció felgyorsításával

Annak érdekében, hogy egy új munkavállaló „képbe” kerüljön a céget, a vállalati kultúrát és folyamatokat illetően, hetekre, hónapokra lehet szükség – munkakörtől és feladattól függően. Rendelkezünk egységes, de mégis rugalmas betanítási, integrációs tervvel? Mennyit veszítünk azon, hogy nem tudnak az új munkatársak a lehető legrövidebb időn belül a megfelelő fordulatszámra „felgyorsulni”?

A hatékonyság növelésével

A hatékonyság növelése szorosan összefügg az automatizálással, még ha ez a fogalom is a nagyobb halmaz. „Ne bolygassuk azt, ami jól működik!” „Ezt így csináljuk már réges-régen és ebből van pénzünk!” Ismerős mondatok?! Ami eddig működött, az nem visz tovább! – hogy egy klasszikust idézzünk. Ha körülnézünk magunk körül, mindenhol átszervezéseket és racionalizálást látunk. Miért csinálják ezt? Azért, mert gyorsabban, pontosabban, jobb és standard minőségben, valamint olcsóbban (összefoglalva: hatékonyabban) akarnak ezek a racionalizáló cégek szolgáltatni az ügyfeleiknek! Miért akarnánk mi magunk lemaradni?

Amennyiben gondolatébresztőnket érdekesnek és hasznosnak találta, szívesen folytatjuk a beszélgetést Önnel ezekről és egyéb, a profitabilitási szintet emelni képes HR folyamatokról, rendszerekről és megközelítésekről!