A megtartás egyszerű eszközei: adókedvezmények

A megtartás egyszerű eszközei: adókedvezmények
2023.01.25. Kardos András
Megtartás

Egy jó ideje fontos témaként rendszeresen előkerül a megtartás, mint aktuális és jelentős vezetői kihívás, ami kétségtelenül „hot topic” napjainkban. Én is írtam korábban róla (amit ide kattintva olvashatsz), és a közeljövőben tovább folytatom a téma kibontását.

A megtartás nem egy olyan dolog, amit egy varázspálca legyintéssel el lehet intézni. Ezzel szemben apró, ugyanakkor rendszeres aktivitásokkal és programokkal jól kezelhető vezetői feladat. Ha már itt tartunk, a vezető két lefontosabb feladata a célkitűzések teljesítése (célok elérése) és a megtartás. Ezt nem lehet eleget hangsúlyozni.

Van ugyanakkor egy olyan megtartást segítő eszköz, ami relatíve kis jelentőséggel bír (legalábbis céges oldalon annak tekintjük), többnyire jól és automatikusan működik – mondhatni természetesnek vesszük, mégsem használja ki minden vállalkozás: ez az adókedvezmények rendszere.

Egyszerű törődés

Igaz, hogy minden cégnél jár, mégis, ha eddig nem kapta a munkavállaló – mert vagy nem tudott róla, vagy a könyvelő/bérszámfejtő nem foglalkozott vele, ezután meg biztosítjuk számára, mindjárt javítani tudunk némileg a hangulaton és a munkavállalók anyagi helyzetén. Gyakran egyszerűen csak azért nem élnek a lehetőségekkel munkavállalók, mert a cégnél a belső kommunikáció nem megfelelő, akár szegényes. Előfordulhat, hogy kizárólag a HR adminisztrátor, a bérszámfejtő, vagy a pénzügyes munkatárs hívja fel a figyelmet a lehetőségre egy száraz, keveset mondó, a részleteket nélkülöző, és mindössze egyszer körbeküldött emailben.

Ha nem vagyok tisztában vele, hogy valami járhat nekem, akkor kaphatok segítséget a cégemtől, annak az illetékesétől? Ha máshonnét tudom meg, hogy nem segítettek, nem tájékoztattak, és ezáltal sok pénztől estem el, hogy fogom érezni magam? Elsősorban magamat fogom okolni? Ez egy beugratós kérdés. Ahogy már az előző megtartásról szóló írásomban is említettem, akivel törődnek, az törődni fog, aki mellett kitartanak, az többnyire ki fog tartani, ha arra kerül a sor. Így kapcsolódhat össze egy relatíve egyszerű eszköz és a megtartás.

A 2023-as kedvezmény lehetőségek (amelyekhez letölthetők az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók menüpontban a NAV honlapjáról):

Személyi kedvezmény

A személyi kedvezményt adóalap-csökkentő kedvezményként lehet igénybe venni a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye után; és az első házasok kedvezményét, illetve a családi kedvezményt megelőzően. Bizonyos fogyatékosság (vagy rokkantság) után jár.

Négy, vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

Négy vagy több gyermeket nevelő anya az a nő, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt, legalább négy gyermek után:

  • a) családi pótlékra jogosult, vagy
  • b) családi pótlékra már nem jogosult, de legalább 12 éven keresztül jogosult volt,
  • c) a családi pótlékra való jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg.

A kedvezményre való jogosultság annak a hónapnak az első napján kezdődik, amelyben a jogosult először négy vagy több gyermeket nevelő anyának számít.

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezményére a házaspár akkor jogosult, ha legalább egyiküknek ez az első házassága. Ez azt jelenti, hogy a házaspárnak az a tagja is érvényesítheti, megoszthatja a kedvezményt, akinek nem ez az első házassága. Annak nincs jelentősége, hogy a házasságkötés belföldön vagy külföldön történt. A kedvezményt a bejegyzett élettársak is igénybe vehetik, ezért a házastárs kifejezés alatt a bejegyzett élettárs is értendő. A jogosultak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultági hónaponként 33 335 forint. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta 5 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a házaspárok rendelkezésére. Az első jogosultsági hónap a házasságkötést követő hónap. A kedvezmény a házassági életközösség alatt legfeljebb 24 hónapon keresztül érvényesíthető.

Gyermekek után járó családi (és járulék-) kedvezmény

A családi kedvezmény – az eltartottak számától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66 670 forint. Két eltartott esetén 133 330 forint, három vagy annál több eltartott esetén 220 000 forint. A családi kedvezmény igénybevételével kedvezményezett eltartottanként havonta egy eltartott esetén 10 ezer forinttal, két eltartott esetén 20 ezer forinttal, három vagy több eltartott esetén 33 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a családok rendelkezésére. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott gyermek után jogosultsági hónaponként a kedvezmény havi összege 66 670 forinttal emelt összegben vehető igénybe.

25 év alatti fiatalok kedvezménye

A 25. életévét be nem töltött fiatal csökkentheti az összevont adóalapjába tartozó egyes jövedelmeit a 25 év alatti fiatalok kedvezményével. A kedvezménnyel csökkenthető például a bérjövedelem, a megbízási díj, az őstermelői jövedelem, az egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelme, vagy vállalkozói kivétje. 2023-ban a kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent. Ha valaki jogosult a 25 év alatti fiatalok kedvezményére, akkor azt a munkáltatója, kifizetője mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg annak részben vagy egészben történő mellőzéséről nem ad nyilatkozatot.

30 év alatti anyák kedvezménye

Az a 25. életévét betöltött fiatal anya is érvényesítheti 2023. január 1-től a 30 év alatti anyák kedvezményét, aki magzatra tekintettel 2023 előtt vált jogosulttá a családi kedvezményre, és a gyermek 2023-ban születik meg, a 30. életévének betöltését megelőző napig.

2023-ban a kedvezmény összege legfeljebb:

  • jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent;
  • teljes évre fennálló jogosultság esetén 5 999 424 forint, ami összesen 899 914 forint adómegtakarítást jelent.

Értem, vettem, hogyan tovább?

A kedvezmények ugyanakkor nem mindenkinek járnak és nem feltétlenül automatikusak. Érdemes utánuk nézni, hiszen apró figyelmességgel a megtartásért így is tehetünk, ráadásul mindez nem kerül semmiféle plusz költségbe a cégnek!

A NAV honlapján a fenti linket követve és megnyitva az egyes nyilatkozatokat, azok mellékleteiben részletesen is le vannak írva a jogosultsági feltételek, valamint a specifikus szabályok.

Hogy ez miért megtartási téma? Mert az adókedvezmények által több pénzt vihet haza a munkavállaló. Amennyiben nem biztosítjuk számára ezeket a kedvezményeket, az igen negatívan hathat a cégünk, és akár a mi vezetői megítélésünkre is. Vagyis, ha máshol megkapja, ami jár, joggal merülhet fel a kérdés, miért nem tudtunk (akartunk) segíteni? Tehát egy apró, látszólag jelentéktelenek tűnő segítség is lehet a megtartás egy kisebb eszköze.

Ha érdekesnek vagy gondolatébresztőnek találtad az írásom, kövess bennünket a LinkedIn-nen, a Facebook-on, vagy a honlapunkon.

 

Kép forrása:
Címlapkép – iStock – evgenyatamanenko

0 Comments

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Captcha loading...